Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2009 02:59 - Готови ли сме да платим тази цена ???
Автор: andi2 Категория: Новини   
Прочетен: 13385 Коментари: 35 Гласове:
11

Последна промяна: 21.07.2009 15:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Невиждана екокатастрофа при авария в Бургас - Александропулис

Петролопроводът Бургас - Александруполис ще има голямо негативно влияние върху животинския и растителния свят и хабитатите в района на неговото изпълнение.

Ще бъдат засегнати обекти на опазване както в акваторията, така и по крайбрежието и вътрешността на страната.

Това се казва в становище на БАН за въздействието на проекта върху културно-историческото наследство в района.
(Вж целия доклад на БАН)

Припомняме, Община Бургас и БАН сключиха споразумение за сътрудничество. В изпълнение на този договор, по искане на кмета Димитър Николов, отделните институти на академията започнаха да изготвят свои становища за проекта Бургас - Александруполис.

Според Община Бургас първите резултати категорично подкрепят позицията никакви инженерингови и строителни дейности по проекта да не започват преди да му бъде изготвена пълна независима експертиза, включваща екологична оценка, пълна оценка на рисковете и подробен икономически анализ.

Влиянието ще е значително по степен на въздействие и мащаб (район на въздействие).

Това е валидно и за трите етапа - процеса на изграждане, на експлоатация и демонтаж (рано или късно петролът ще секне).

За щетите при евентуални аварии е сигурно - те ще са екологични катастрофи от невиждан за страната ни мащаб, категорични са от БАН.

Особено рискова е ситуацията в частта, която ще е позиционирана в морето и крайбрежната зона, изтъква докладът.

Според БАН при функционирането на морския терминал за разтоварване на танкерите - независимо от предохранителните мерки - при прехвърлянето на големи обеми не може да се елиминира рискът от разлив на значителни количества нефт.
Дори и при умерено вълнение не съществуват съвременни технически средства за елиминиране и ограничаване разпространението на разлива и/или събиране на разлятия нефт.

От БАН изтъкват, че съществуващите циклонални и антициклонални вихри в залива ще доведат до съществено замърсяване на бреговете от Поморие до Созопол с всички унищожителни последици за организмите във водата и по брега, като част от нефтеното петно ще се транспортира в крайбрежната ивица на юг и ще замърси защитени територии и Натура 2000 места от Созопол до Маслен нос.

Използването на препарати за елиминиране на нефтени петна първо ще утаят огромна част от нефта. В седиментите той ще се запази за значителни периоди, а самите препарати са значително по-токсични от въглеводородите, категорични са от БАН.

Трасето на петролопровода Бургас-Александруполис ще засегне 228 обекта, които са известни и включени в базата данни на Археологическия музей при БАН, се казва още в доклада, визиращ въздействието на проекта върху културно-историческото наследство в района.

(news.bg)




P. S . Ето линк към петиция относно екологичната съобразност на "Бургас-Александруполис" .
Който мисли , че този проект представлява заплаха за околната среда , може да подписва .

 http://bgpetition.com/burgas-alexandrupolis/index.html





Гласувай:
11



1. borsi - Много съм против. Заради печалбата ...
21.07.2009 12:35
Много съм против.
Заради печалбата на руснаците и няколкото милиона долара годишно, поемаме риск да загубим милиарди от туризма си при една екологична катастрофа колкото и малък да е шанса от такава.
Тоест като спекулант го казвам, печалбата е прекалено малка за да си струва риска, а една евентуална загуба ще бъде чудовищна не само за бизнеса и екологията, а и за БВП на страната ни.
цитирай
2. анонимен - nnnnnn
21.07.2009 12:43
ne,ne sme gotovi.ekologi4ni i arheologi4eski obekti 6te budat sasipani.njma nujda.
цитирай
3. анонимен - какво правим оттук насетне?
21.07.2009 14:35
Та след като сме изгледали клипа и сме против, какво правим насетне? Реферндумът нали мина вече?
Мисля, че не е достатъчно да споделим мнение тук. Поразрових се и открих това:
http://bgpetition.com/burgas-alexandrupolis/sign.html
- петиция.
Подписах я. Можете да го направите и вие.
цитирай
4. andi2 - @6 -ан.
21.07.2009 15:15
Какво следва ли ????
Не знам , когато става дума за мноооооого пари , май всичко друго остава на заден план . В нечии глави .
Е то като унищожим и малкото , което ни е останало , ще мирясаме сигурно вече.
Както в едно клипче се казваше " Земята боледува от хора " . Страшна диагноза .
Поздрави
цитирай
5. анонимен - Абе вие май сте луди?
22.07.2009 10:27
Абе вие май сте луди?
"Най-големият приход за България идва от туризма."
Ами те оставиха ли ни друго?
А сега когато има и минимална възможност да се печели от друго се дърпаме. Ами да ви спомена ли че в момента когато на държавата ни и дотрябва енергия сме наникъде след като спряхме АЕЦ?
А че ветрогенераторите трайно променят ландшафта и фауната? Ами да ще гледате филмчета и няма да четете. Аз ако имах време такъв филм ще ви спретна че...
Просто казвам - добре е да се защитава идея но първо се запознайте с многото свързани с нея неща а не само от едно филмче да решавате.
цитирай
6. andi2 - @8 -ан.
22.07.2009 12:52
За Аец- овете и аз съм не съм съгласен , но никой не ме пита
Ама ако стане петролопровода ,Бургаският залив отива на кино . Дори и да не се стане голяма авария , като да се спукат тръбите . Но щъкането на танкерите ............
То не само туризма , всичко ще отиде на кино .
Ами те и устройствата на GSM - операторите са буквално върху главата ми ( на блока) , ама кой ме пита .
То петролопроводи има на много места , но тук избраха възможно най -кофти място , за да спестят парички.
:)
цитирай
7. анонимен - do psevdo ekolozite
22.07.2009 16:57
Vie ste ludi,vseki se bori trabite da minavat prez darjavata mu zashtoto kelepira e golqm,samo shepa ekolzi deto sa 4yvali dumata ekologiq po televiziqta ska4at. Sega ni se otvarq shans da budem energien razpredelitel i energiino osigureni,i pak tyka nedovolni.Aman ot razbira4i v taq darjava,ako si gledahte i vashta rabota taka vmesto da sedite po forumite i da se zanimavate s peticii darjavata shteshe da bude mnogo po-dobre! "Ekolozi" smeshki
цитирай
8. анонимен - До "Анонимен - до псевдо еколозите"
26.07.2009 20:35
Какъв "келепир" бе идиот този петролопровод не е селската ракиджииница дето си иа представяш - седите сичките на по чаша и си наливате... Този петролопровод означава безкраен рейд от огромни мръсни танкери които непрекъснато изливат разнообразни отрови във Черно море независимо дали е петрол или просто отпадни води.Те така работят независимо дали има авария или не. И това ще се случва десетилетия. Петрола е силно отровен веществата които са нужни за евентуалното почистване на крайбрежието са също така отровни. Какви щети според теб ще нанесе повреда водеща до изтичането на четвърт милион тона петрол?!?! Вярваш ли наистина че жалките пари който Родината ще получи от това съоражение ще компенсират замърсяването?? Не е работата да заменяш кон за кокошка и да викаш "ма те дават пари".. Да,дават пари но реално България няма да получи нищо само безвъзвратно изгубена природа.Нямам намерение да влизам в подробности относно вредата за бъдещите поколения при евентуална авария водеща до еко катастрофа. Просто мисли а не гледай жалките пари дето евентуално ще постъпят в бюджета.. те и без това за крайно недостатъчни.
цитирай
9. анонимен - Правилно!
27.07.2009 08:11
Тия маймуни са готови да съсипят цялото южно Черноморие (каквото е останало...) за някакви жълти стотинки. Колко щеше да е печалбата - 10-15 милиона $? Това е природа бе олигофрени!
цитирай
10. анонимен - Избихме Рибата
27.07.2009 20:16
И с двете ръце съм против. Аз там ходя на море всяко лято.
Прочетох доклада на БАН и ми прилоша. Ами ,чакайте бе хора това е "Загоре". Тук са се били Тервел, Кардам , Калоян и хиляди от дедите ни са умирали за да имаме хубава земя и да живеем добре.Това не е бащиния на един или двама синковци, че да си решават ей така на масата под сянката.

Най хубавите ни курорти Несебър ,Слънчев бряг,Синеморец,Созопол. Ами хората там? То си е направо геноцид това. Петрола ще свърши след 50 - 100г.и Станишев и Доган няма да ги има ,дотук добре . Ами земята, морето, децата ни?

НЕ ГОСПОДА, МЕРСИ !!!

За такива големи проекти смърдящи на корупция отвсякъде ,вероятно трябва да се слагат предпазни стопове. Единственият стоп тук(с помоща на конституцията разбира се) би могъл да бъде, Задължително мнението на върховният суверен - Народа. Чак след това парламент и правителство да действат.

Щото иначе видяхме кво стана. Руснаците имат един много изгоден за тях и много неизгоден и тъп за нас проект. За да се осъществи този тъп проект трябва да се вземе тъпо и неизгодно решение.

До преди няколко дни какво си имахме ? Имахме си добре корумпиран парламент и още по добре корумпирано правителство и съответно всичко се намести.
Президента ,най- накрая май се изцепи като стар играч на бридж " Направихме голям шлем" и краай

Избихме рибата :)
цитирай
11. анонимен - комуноидите стоят зад тръбата
29.07.2009 21:14
мръсните комуноиди, известни с отсъствието на какъвто и да е морал, са готови и майките си да продадат за дребни грошове. а щом е да правят свирки на путин - още по-добре. мръсна и гнусна жмел
цитирай
12. анонимен - Идиот
30.07.2009 18:57
Малко по- полека с цифрите.Има голяма разлика между милиарди и милиони.За да има милиарди от туризма трябват милиони туристи ,които да харчат хиляди левове.Това обаче са само сънища на тарикатите по курортните селища ,които бетонираха цялото черноморие.Сега след като изляхме бетона станахме големи природозащитници и еколози.Малее какво щяло да стане ако...Ами АЕЦ-а също може да аварира-да го спрем.Аз не съм съгласен да дишам отрови но ТЕЦ-овете бълват пушеци за да имате ток по хотелчетата и капанчетата.Хората от страната,които ще работят по тръбапровода не са против.Тези,които ще получат обезщетения за земите си през,които ще мине също искат да се строи.Ако протестирахте пред бетоновозите щях да ви подкрепя но сега вашата загриженост за морето е много фалшива.Учих в Бургас 1984-1989г.Знам какво беше тогава черноморието.Сега с дребни изключения е отврат.Дано скоро дойде времето да се започне събарянето на хотели и ресторанти заради фалити.Като се поразчисти терена може пак да ходя на Черно море.Вече ходя в Турция или Гърция-носят клиентите на ръце и цените са мноооого по-ниски
цитирай
13. анонимен - Личи ти ,че си учил в Бургас
31.07.2009 00:10
Личи ти ,че си учил в Бургас . Вярно е че изляхте бетона и трябва сега да го облеете хубаво с петрол . Бетон има и в Монако и в Монте Карло и на много други хубави места .Видовете не умират от бетон ,видовете умират от петрол Ти да си видял Танкери в Монако? ТЕЦ бълват пушеци само когато минават на петрол . Като не си съгласен да дишаш пушеци протестирай срещу петрола ,а не срещу бетона. Желаещите да работят на тръбопровода са бедни хора ,тяхното желание е напълно обяснимо .Това не означава че трябва да бъдат употребени за каузите на руските олигарси и на двама трима наши дупедавци. Хотели и да събаряме и да не събаряме , живот ще има.
Акустират ли тук руски танкери , тогава край на надеждите ти да летуваш пак някога на Черно море
цитирай
14. анонимен - До 18
31.07.2009 15:38
А на теб ти личи че си бил само на урока за петрола.Другите неща като въглищата например си ги проспал.Всички големи тецове в България са на такова гориво.Да ме просветиш ние ли ще сме първата страна в света където ще има танкери с петрол.И един въпрос с повишена трудност-сега на Нефтохима петрола как му го карат.С танкери или му го носят с туби. Ако са танкери в кое море ги разтоварват -В Черно или на някакво друго място.И като вече 30 год танкерите щъкат из Бургаския залив защо има още курорти.Това разбира се ако има танкери .Ако го носят с туби и безопасно въпросите отпадат
цитирай
15. анонимен - До 19
31.07.2009 23:16
Знаеш ли на какво мирише рибата в Бургаското езеро ? Попитай рибарите там ,те ще ти кажат - на нафта. Там риба почти няма вече . Танкерите за нефтохима не се разтоварват по този див начин .
Прегледай много внимателно клипчето по горе ще видиш ,че там става дума за петролопровода Бургас - Александруполис а не за "въглищата на тецовете и хотелите на тарикатите " Във водата ще има много повече нефт отколото в нефтохима и то не само в Бургас , а и в Равда и в Созопол и защо не и по- надоло и нагоре.
За едно нещо си прав обаче. За да има милиарди от туризъм тряба да има милиони туристи . Е как да има милиони туристи . Туристите не идват тук да гледат танкери , ГСМи и умряла риба в морето . Няма ли природа няма туризъм. С обслужването и обноските не може да ги шашнем щото сме зле , и тук съм съгласен с теб. Имаме история и природа и трябва да ги пазим иначе лошо .
цитирай
16. анонимен - До 20
01.08.2009 09:29
Аз също съм привърженик на красивата природа пък и едва ли някой нормален човек иска да гледа танкери ,пушещи комини.Само ,че това е цената за да ползваме благините на цивилизацията.Всички искаме да си караме автомобилите и да имаме ток в домовете си но е добре някъде другаде да са от ровите пък ние да дишаме чист въздух и гледката при нос да е красива -пушещите комини да са далеч от нас. А защо говориш само за видовете във водата -по крайбрежието няма ли животни и растителност ,която отиде под бетона .Или щом е моето хотелче -майната и на природата, но щом аз вече имам хотел ставам природозащитник.И пак да ми кажеш-как го правят в целия свят товаренето и разтоварването на танкерите.И защо не протестирате и не искате да затворят Нефтохима тогава-по същата причина .Там си работим ние, получаваме си големи заплати и това е.А това със строителството е голяма тъпотия-не може да имаш плажове примерно за 200 000 души ,а хотели за 1 200 000.Или някой си мисли ,че чужденците ще идват на нашето море и ще го гледат през прозореца защото на плажа няма къде да легне.Ще има събаряне и фалити на хотели за моя голяма радост.
цитирай
17. анонимен - Не , тази няма да стане
01.08.2009 12:13
Ти му говориш за компютри то ти говори за компоти. Виж клипчето, прочети доклада на БАН , виж за какво става въпрос изобщо и тогава говори.
Вземай една кирка и отивай да разбиваш хотели, като ти доставя такава голяма радост,но танкерите на руснаците тук - не . Не тази няма да стане. Свърши ви мандата . Стига толкова .
цитирай
18. анонимен - До 22
01.08.2009 12:24
По-полека с напъването да не получиш херния.Като си толкова храбър що не врътнеш кранчето на Нефтохима.Или ти харесва риба с мирис на петрол.Тук въобще не става въпрос за мандати и кой какви ви ги е говорил преди изборите.Има интереси на много страни и ние не сме в положение да диктуваме условия.просто сме енергийно зависими.Нали помниш с едно врътване на крана на газа какво стана.А ти си продай колата и започни да ходиш пеша или с колело ,изключи си електричеството в къщи .Така ще дадеш някакъв принос към опазването на околната среда.Другото са сладки приказки.
цитирай
19. анонимен - до 23
02.08.2009 04:43
Свали си гащите и се надупи на руснаците . На тях им трябват точно такива като теб
цитирай
20. andi2 - @11- ан .и 8
02.08.2009 06:15
Ако гледаме само парите , то да вземем да приютим ядрените боклуци на Европа . няма само да обикалям из Африка я .
Ще се повторя , тръби винаги ще има . но защо спестиха пари в този проект . защо не решиха да построят едно пристанище , което да обслужва газопровода и той да си започваше от сушата , а не в морето .Винаги се гледа по-малката злина .
То че сега Черноморието ни е бетон - спор няма , ама да го унищожим ли напълно ????
цитирай
21. анонимен - До 24
02.08.2009 09:26
А на американците им трябват такива като теб.Руснаците ни опъваха но поне се грижиха да не умрем от глад,а тези по които ти се прехласваш просто ни опъват,че даже им плащаме за това.Ние също имаме ядрени боклуци-американците ли ни събират или руснаците.Пак да повторя-не може да се ползват благините на цивилизацията безплатно и без да се влияе върху природата.Клавиатурата на която кълвеш и ръсиш умнотии е направена от петрол.Заври си я отзад или си я счупи по умната глава.Идеята да имаме само туризъм и нищо друго е гениална .Как ли никой до сега не се е сетил.
цитирай
22. анонимен - защо да си дават зор
03.08.2009 00:45
Ако мине номера , защо да си дават зор да правят инфраструктора.
Нали го виждаш този какви ги ръси. Нагледно доказателство защо не е предвидена инфраструктора
Страхува се, че този път нямало да го опънат и нямало кой да се грижи за него ,че да не умре от глад . Човек трябва първо себе си да уважава за да го уважават . Такъв тип душици не може да поставят условия. Те могат да завиждат ,че някои получават високи заплати , че други имат хотели . Ако му дадат подкуп приема го без да му мигне окото . Най вероятно , затова няма пристанище в проекта защото са си трайкали . За съжаление заради такива тупани го отнасят всички.
Хубавото е че мандата им свърши
цитирай
23. анонимен - Много си радостен, че мандата им ...
03.08.2009 08:35
Много си радостен,че мандата им свърши.Обаче колкото и да си мислиш ,че новите са голяма работа все още не са измислили заместител на петрола.Когато свърши петрола и има други енергоносители и материали тогава може да си спокоен, а до тогава всичко ще зависи от волята и интересите на големите братя -САЩ и РУСИЯ.Прочети книгата Енерган 22.Подкупни и продажни хора е имало и ще продължи да има и тези хора нямат цвят.Аз получавам над 2000 лв и не завиждам на тези с хотелите ,а се чудя на глупоста им.Преди години на Тенерифе имаше бум на цени и строителство, а сега събарят хотели .Но ние си мислим ,че икономическите закони не се отнасят за нас.
цитирай
24. анонимен - Едни се радват други не. Така е
03.08.2009 13:21
Ти не разбра ли че от този петрол една капка няма да се използва тук . Нефтохима няма никакво отношение към този проект.
Неохраняем офшорен терминал с 1000 000т нефт в открити води .Интересно защо турците се отказаха , сигурно са много глупави , такова нещо изпуска ли се ? Сигурно икономическите закони от Енерган 22 не се отнасят за тях. Нашите обаче веднага се съгласиха не за друго, ами да не си помисли някой ,че икономическите закони не се отнасят за нас. Да ама не :))
На цяла България е ясно какво е станало. Един човек преди време е написал това :

Не сме народ, не сме народ, а мърша,/ хора, дето нищо не щат да вършат./ Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!/ "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас./ И не знаем, не можеме, не щеме/ да работим за себе си със време./ Само знаем и можеме, и щеме един други злобно да се ядеме.../ Помежду си лихи, буйни, топорни,/ пред други сме тихи, мирни, покорни.../ Все нас тъпчат кой отдето завърне,/ щот сме туткун, щото не сме кадърни.../Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -/ а всякому мерамът е развала...
Не сме народ! Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша. П.Р. Славейков
цитирай
25. анонимен - До 29
03.08.2009 14:48
Енерган 22 е книга ,в която се описват едни хапчета ,които превръщат водата в бензин-пълниш резервоара с вода ,пускаш 2-3 таблетки ,палиш и потегляш.Това е научна фантастика но и някои неща също се водиха фантастика, вече са направени.Турция не се отказа от проекта ,а капацитета на Босфора е запълнен.Каквото и да говорим решението за този проект ще се вземе от други държави-ако им е изгодно опъват трасетата без значение какви подписки ще са събрани .Или ти мислиш.че ние ще го решим.Не ме разочаравай -изглеждаш сериозен човек.Аз също съм против но...накрая ще стане кавото каже батко.Просто и ножа и сиренето са в него.Дано поне успеем да продадем скъпо кожите си.Виж Украйна какво направи.Врътна крана и евросъюза ще им даде повече от милиард да не правят повече така
цитирай
26. анонимен - Остави тази фантастика
03.08.2009 21:42
Турската страна по екологични причини се отказа да настоява за изграждането на подобен петролопровод в европейската си част , започващ на около 40 километра от Резово.
Кой ще го охранява това нещо . Това ще се превърне в тренировъчен полигон за начинаещи терористи . Днес терорист мотоделтапланерист , утре водолаз камикадзе , отмъщение от руски олигарх кокурент.
Един тон петрол във водата пристига на брега във вид на 10 тона петролни отпадъци
Остави тази фантастика с хапчетата , напиши в гугъла - hidrogen . Хората си карат колите с това , отопляват си жилищата . Устройството не е скъпо 300 - 500 $ за бита . Използва се в промишлеността горелки заваръчни апарати . Фосил - вода . Остави другото , ами всеки средно грамотен може да си го направи сам.
цитирай
27. анонимен - как така?
05.08.2009 21:37
как сега според вас разтоварват петрола за Лукойл? що не го затворите и него?
цитирай
28. анонимен - Petroloprovod
06.08.2009 17:49
Нищо не става без риск.Навремето бяхме против Белене сега май сме на друго мнение може ли някой
да пресметне колко сме загубили от това че не сме построили втора атомна централа?Май сега става нещо подобно.И още един вапрос това безразборно строителство по чероморието не е ли по вредно от
петролопровода?
цитирай
29. andi2 - @33
06.08.2009 21:36
Ако ме питаш мен и двете вредят , по различен начин .
От този бетон хората избягаха , а петролопровода може да довърши Южното Черноморие .
цитирай
30. panazea - Анди
07.08.2009 17:38
Добре че пишеш по въпроса ! Аз щях да търся линк за защита на българското Черноморие , а ти си го написал вече .
Не съм експерт по въпроса . Разбрах , че е опасно не само при авария , но и при ежедневна работа ще има разлив .
Кой може да си представи последствията?
Ние имами 300 км късче от рая , те искат да ни го унищожат !
Ще тръгне разлив , първо в морето , ще унищожи малкото , което е останало .Черно море е вътрешно море , не е океан .
Този разлив ще достигне брега . Декари унищожена земя , загинали животни и птици , страдащи хора !
Сбогом на туризма , сбогом на земеделието .
Хиляди хора ще останат без препитание .
Това да ви напомня на " Апокалипсис сега "?
цитирай
31. andi2 - panazea ,
08.08.2009 14:30
Малко по-горе бях написал , че ако искаха да го направят като хората , поне да бяха решили да построят едно пристанище което да обслужва газопровода , но им се видя много пари . А в морето , грубо казано в движение да става прехвърлянето си е мнооооого опасно .
Дори и никога да не се получи най-лошия сценарий , като спукване на тръбата , ще си има всекидневно разливи .
И после след години ще имаме природа само на снимка .
цитирай
32. анонимен - до 33
11.08.2009 21:51
Не . Не е .
цитирай
33. анонимен - Мими
24.08.2009 12:12
[quote=borsi]Много съм против.
Заради печалбата на руснаците и няколкото милиона долара годишно, поемаме риск да загубим милиарди от туризма си при една екологична катастрофа колкото и малък да е шанса от такава.

Ужасно съгласна съм с теб и атора, но отиди го обясни това на бетонните комунистически глави и промити мозъци, които си мислят, че разбират нещо от икономика.
цитирай
34. анонимен - men
27.08.2009 08:41
Абе това да не би да е първия петролопровод в света? Аман от нахъсани лаици дето само някой трябва да им покаже "врага" и да почнат да лаят. Интересно когато тази "екологична катастрофа" стане в Турция или Румъния, как нашия плаж ще остане чист и неопетнен?
цитирай
35. анонимен - Смятам, че заплахата не е толкова ...
31.08.2009 10:23
Смятам, че заплахата не е толкова голяма, колкото я изкарват, защото ако водопровода се разкъса, ще стане разлив на нефт в цялото Черно Море, но ако не се разкъса ще има нефт за България на преференциални цени. Така че мислете малко по-глобално и мислето и за това, че няма да плащаме цялата цена за нефта.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: andi2
Категория: Други
Прочетен: 503216
Постинги: 175
Коментари: 1182
Гласове: 7680
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930