В момента, степента на заплаха е повишена от 3 на 4 от общо 6 степени в скалата.
Опасността се крие във възможността да се предава от човек на човек. Симптомите са внезапна треска, кашлица, болки в мускулите и отпадналост.
Не е опасно да се консумира свинско месо. Няма доказателства че свинският грип може да бъде предаден чрез консумирането на свинско месо от заразено животно.
На 30 април ще се състои извънреден Съвет на здравните министри в страните от Европейския съюз, за да бъде обсъдена заплахата от болестта свински грип, която вече причини смъртта на повече от 100 души в Мексико. Чешкото председателство свиква спешно заседание в четвъртък.
Вирусът на мексиканския свински грип е от същата група като испанския грип, известен още като испанската болест, от който починаха близо 50 милиона души през 1918-1919 г.
Все пак има два фактора, които безпокоят учените: Първо, голямата пандемия на Испанския грип от 1918 година е била придружена с разпространяването на свинския грип. Второ, прасетата се смятат за така наречените "mixing vessel" - носители на грипни вируси от различни източници, било то птици или хора. В прасетата тези грипни вируси могат добре да се размножават и смесват.
Според данни на Световната здравна организация причинителят, установен сега в Мексико, е мутация на типа H1N1, който се среща при птици, хора и прасета. Наблюдава се освен това, че голяма част от заболелите от настоящия вирус са хора на възраст между 20 и 40 години, а това напомня доста на пандемията от 1918 година.
свински грип
спин
рак...
и вероятно огромни икономически и политически интереси зад цялата тази демагогия от заинтересованост за човечеството...
кой създава тези щамове?
Бог ли?
риторични въпроси, Анди!
защото никой няма да им отговори...